Morţii de la Spitalul Sf. Pantelimon, niciun vinovat

Colegiul Medicilor din Bucureşti a prezentat, miercuri, rezultatul anchetei de la Spitalul Pantelimon din Capitală. Conform reprezentanţilor Colegiului,  în toate cele 17 cazuri de deces nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la protocoale sau că cineva ar fi făcut un act deliberat de a suprima viaţa unui pacient.

„Din dosarele pe care le-am avut am urmărit în primul rând discuţia cu medicii pe fiecare dosar pentru că trebuie să vă spun că în unele cazuri au fost implicaţi mai mulţi medici, de la doi până la şase medici din aceeaşi secţie. Ceea ce ar fi presupus ca toţi cei şase medici ar fi avut un comportament care medical sau profesional nu era adecvat”, a declarat Liana Pleş preşedinta Comisiei de Disciplină a Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti (CMMB), Liana Pleş.

Au fost audiaţi 23 de medici.

„Comisia a analizat caz cu caz toate cele 17 cazuri de decese şi a audiat 23 de medici, respectiv toţi medicii din secţia de ATI, dintre care bineînţeles că am reţinut pe cei care au fost prezenţi şi în legătură cu cazurile respective. Comisia a constatat că toate cazurile, absolut toate cazurile care au ajuns în ATI, reprezentau cazuri critice în stare foarte, foarte gravă, majoritatea transferuri din alte secţii ale spitalului, unele după mai multe luni de spitalizare. Câteva care au venit deja cu stop resuscitat sau neresuscitat din afara spitalului şi într-un caz, a fost vorba şi de un transfer dintr-un alt spital, al unui caz depăşit, al unui caz foarte grav care s-a prăpădit în aceeaşi zi”, a mai transmis preşedintele Comisiei de Disciplină.

Liana Pleş a menţionat că au fost respectate protocoalele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă.

„Noi am analizat întreaga evoluţie, întregul parcurs al fiecărui pacient în spital şi bineînţeles că ne-am focalizat pe momentul incriminat. (…)  Am verificat dacă există protocoale ale Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, care ştiţi foarte bine sunt cele care trebuiesc respectate de către toţi medicii în activitatea profesională şi dacă aceste protocole sunt cunoscute şi de asemenea am verificat punctual consemnările din foaia de observaţie, respectiv dacă dozele administrate au fost în concordanţă cu indicaţiile, dacă au fost ajustate sau dacă s-au adaptat situaţiei clinice la fiecare pacient.

Din această analiză în toate cele 17 cazuri nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere de la aceste protocoale sau că cineva în mod intenţionat, mai ales că în unele cazuri sunt consemnări din partea mai multor medici chiar în aceeaşi zi ar fi făcut un act deliberat de a suprima sau de a reduce în scopul criminal”, a mai declarat Liana Pleş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1

11 Comentarii

  1. N-ati inteles pana azi ca s-au certat asistentele cu medicii ? Intr-o zi mor, in medie, peste 700 de oameni in RO, adica vreo 3.000 la 4 zile. Acum comparati 3.000 cu 17 si vedeti ce vorbiti.

  2. Asa este in tot sistemul medical romanesc. Indiferent de cat este sau nu de dotat spitalul. Ai peste 75 de ani gata te duci la cimitir, ai papat destula pensie!!!Doar somitatile si cei cu bani f. multi au ceva atentie. medicala

  3. Fantastic site Lots of helpful information here I am sending it to some friends ans additionally sharing in delicious And of course thanks for your effort

  4. din prima am inteles ca „situatia e sub control”,
    cei care au inceput scandalul
    NU AU DAT NUME DE SUSPECTI!

    pana la urma a ramas ca „se moare”,
    asa,aievea!

  5. sa fie trensferati toti pacientii de la Elias, aici!
    Pai daca este asa bun, sa mearga activul de partid, mai draga!

  6. Sa fim seriosi ! La ce probleme grave de sanatate aveau ac pacienti………. Mi se pare prea mult sa-i acuzi de asa ceva.

  7. Protocoale-malpraxis=moarte lentă sau chinuri groaznice nepedepsibile pentru că există și se respecta protocoalele care au baza in orice decese. Spitalele care au protocoale sunt moarte lentă dar sigură.

  8. @parere…
    „malpraxisul” e o forma de APARARE A FAPTUITORULUI
    cica doar cine nu munceste nu gresheste
    in limite rezonabile.medicii au inventat notiunea de malpraxisi,
    ei cunosc f. multe cuvinte,au notiuni gen
    „long covid”,”trombocitopenie indusa de vaccin”- cat sa nu spuna ca AU OMORAT!

    -nu le pomeniti de turbo-cancer!
    (oricum nu au ce sa mai faca
    decat eutanasie)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.